Középiskolás diákok csereprogramja

A csereprogram 17 éves diákok ( középiskola III. osztálya ) 1 éves külföldi tartózkodását jelenti. A cserediákok a fogadó Rotary Klub felügyelete mellett általában rotarista családoknál családtagként laknak és középiskolába járnak. Az 1 év alatt általában 3 családnál tartózkodnak 3-4 hónapos váltással.

A diákcsere megvalósulhat :
- A Rotary International ( központi szervezés ) keretében,
- Rotary Klubok közötti kapcsolat révén,
de az előkészítés, lebonyolítás egységes elvek alapján történik.

Jelentkezéskor, általában 1 évvel az indulás előtt, jelentkezési nyomtatványt kell a diáknak kitöltenie. A küldő klub a kiválasztás folyamán minden jelentkezővel személyesen klubülés keretében foglalkozik. Megismerik a diák tanulmányi előmenetelét, nyelvtudását, egészségi állapotát, családját, családi körülményeit, egyéb érdeklődését ( hobby, irodalom, színház, zene, sport, stb. ). A kiválasztásnál körültekintően kell eljárni, mert a cserediák hazája követe is lesz külföldön. A Budapest-Budavár R.K. évenként általában 2-3 diákot küld és ugyanennyit fogad is.

A kiutazás, hazautazás és a biztosítás költségeit a küldő szülők fedezik. A kinttartózkodás összes költségeit a fogadó szülők és a fogadó Rotary Klub fedezi. A fogadó klub havonta zsebpénzt is biztosít. Kijelöl egy klubtagot keresztapa illetve keresztanyaként, akihez a cserediák minden problémájával bizalommal fordulhat. A kiutazás előtt a diák részletes felkészítés kap a küldő klub ifjúsági felelősén keresztül. Az első fogadó családdal már jóval az indulás előtt a cserediák faxon, e mailben, vagy telefonon keresztül felveszi a kapcsolatot és az utazás, érkezés, fogadás minden részlete tisztázható.

A cserediák :
- megtanulhatja a fogadó ország nyelvét,
- középiskolai ( érettségi ) bizonyítványt szerezhet,
- baráti kapcsolatokat építhet ki,
- személyisége fejlődik az önállóság és alkalmazkodás révén,
- megismeri a Rotary tevékenységét, szervezetét,
- megismeri a fogadó országot földrajzi értelemben is a fogadó szülők a -klub,
illetve az iskola által szervezett kirándulások alkalmával stb.

A fogadó országok : USA, Kanada, Ausztrália, Dél-afrikai Unió, Mexikó, Dél-Amerika, Japán, a sor folyamatosan bővül.

A Budapest-Budavár Rotary Klub az elmúlt 10 évben mintegy 30 diákot küldött és ugyanennyit fogadott is a középiskolás diákok csereprogramja keretében.